Du kan gi din stemme til årets ildsjel innen friluftslivet. Illustrasjonsfoto: Bård Bredesen, Naturarkivet.

Stem på årets ildsjel innen friluftslivet

Denne uka avgjør det norske folk hvem som skal få Friluftslivets ildsjelpris for 2014. Miljødirektoratet er en av prisgiverne.

– Landet rundt finnes ildsjeler som står på for å legge til rette for at andre skal få gode friluftslivsopplevelser. Gjennom ildsjelprisen ønsker vi å hedre en av dem, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Ny priskategori

Siden 1995 har Miljødirektoratet (tidligere Direktoratet for naturforvaltning) vært med på å kåre vinneren av Den norske friluftslivsprisen. Prisen har gått til en rekke markante personligheter som har det til felles at de har gjort en innsats for friluftslivsinteressen landet rundt.

 I fjor ble prisen delt i to kategorier.  Den «gamle» prisen opprettholdes som en hederspris, mens det i tillegg deles ut en ildsjelpris. Det er kåringen av årets ildsjel som nå er i gang.

Fem finalister

Fem personer er med i finalen i den nasjonale ildsjelkåringen. De fem finalistene kommer fra Flekkefjord i sør til Sortland i nord, og gjør alle en aktiv innsats for friluftslivet.

– På ulike måter bidrar de til å skape engasjement for friluftsliv og å få flere til å være aktive i norsk natur. Du og jeg avgjør hvem av dem som skal vinne prisen ved å avgi stemme på nettet, sier Ellen Hambro.

Stemmegivningen er i gang på nettstedet UT.no, der du også kan se videoer som presenterer kandidatene. Finalistene du kan stemme på er:

 • Trond Løkke, Sortland

  Leder og primus motor i alt av Vesterålen Turlags aktivitet: løypemerking, turleder, foto, dugnadsansvarlig, snekkerleder.
 • Havva Cukurkaya, Drammen

  Introduserer det norske friluftslivet til nye grupper i samfunnet. Leder for turgruppe for flerkulturelle i Drammen Turistforening.
 • Margrethe Ruud Skjeseth, Hamar

  Jobber for å skape turglede og engasjement for dugnadsarbeid. Jobber med turposter og "Opptur" for 8. klassingene, nye stinett og ny nasjonal mal for merking av turstier.
 • Robin Dale Oen, Bergen

  Har bygget opp et senter som skal spre natur- og friluftsglede til barn og unge. Stiller med kajakker, klatring, overnatting, instruktører og ekspedisjoner for å la skoleelever og ansatte i bedrifter få oppleve og mestre nye ting i friluft.
 • Johan Christian Sunde, Flekkefjord

  Aktiv i Turistforeningen over lang tid. Ved å rydde og vedlikeholde turstier har han bidratt til å få både ungdom, skoleklasser, Barnas Turlag og minoritetsspråklige med ut på tur.

Markeres på tv

Vinneren av ildsjelprisen kåres under festivalen «Friluftsliv for alle» på Stenberg i Vestre Toten 31. august. Vedkommende kan reise hjem med 150 000 kroner å gi videre til et friluftslivsformål etter eget ønske. De øvrige finalistene får også mindre premier som de får gi videre til organisasjoner eller tiltak. Norsk Tipping bidrar med pengepremiene.

Under festivalen deles også hedersprisen ut til en person eller organisasjon som prisens jury mener fortjener heder for langvarig innsats for friluftslivet.   

I forbindelse med utdelingen gjør naturredaksjonen i NRK opptak til et tv-program med Kari Toft som programleder. Programmet sendes tirsdag 2. september.

Det er Helsedirektoratet, Miljødirektoratet, Norsk friluftsliv (tidligere Friluftslivets fellesorganisasjon) og festivalen «Friluftsliv for alle» som står bak Den norske friluftslivsprisen.

Relaterte lenker

Kontakt

Terje Qvam
seksjonsleder
friluftslivsseksjonen
telefon 970 12 330

Tema